preloader
 

BRADATA AGAMA

Pogona vitticeps

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

Sistematika: red kuščarji – Squamata ; družina agame – Agamidae
Tuja imena: Central Bearded Dragon , Interior Bearded Dragon, Inland Bearded Dragon ; Bartagame (nemško)
Sorodne vrste: Pogona (Amphibolurus) barbata (sin.:barbatus), CUVIER, 1829 ; P. henrylawsoni ; P. microlepidota ; P. minima ; P. minor ; P. nullarbor
Domovina: centralna Avstralija.
Habitat: pol – puščavski predeli , savane in suhi gozdovi , zadržujejo se tako na tleh, kot na suhih drevesih ali grmih

SPOL
Spol se loči, če odrasle živali pogledamo s spodnje strani. Samci imajo večjo glavo, širši repni koren, bolj obarvano brado, so tudi večji in bolj teritorialni in živahni, imajo razločne analne pore med zadnjimi nogami in 2 večje spolne izbokline pri anusu. Pri samicah tega ne opazimo. Pri mladih agamah lahko živali upognemo rep, da se na trebušni strani lažje opazuje spolne (hemipenisne) izbokline (hemipenal bulges): samčki imajo 2 izbokline, med njima je majhna razdalja; samice imajo samo 1 ali nobene. Vendar se lahko zgodi, da se kasneje iz živali, za katero smo mislili, da je samica, razvije samček.

OBNAŠANJE
Samci so teritorialni, zato je lahko v terariju le en samec z eno ali več samicami. Med seboj se sporazumevajo z “govorico telesa”. Ob nevarnosti “napihnjejo brado”. Zelo spreminjajo barvo glede na počutje, fizične in psihične pogoje v okolju.

ROKOVANJE
Izjemno hvaležen kuščar za rokovanje, žival se neverjetno in popolnoma naveže na svojega skrbnika in se rada “crklja”.
Življenska doba:v ujetništvu do 15 let

PREHRANA:
omnivor = vsejed ; žuželke ( je 70% insektivor) , majhni vretenčarji , sadje, zelenjava, cvetovi ipd.. S črički, murnčki, mokarji, madagaskarskimi ščurki jih hranimo enkrat dnevno, z zelenjavo, sadjem in cvetovi hranimo : novorojene mladičke z žuželkami 2-3x dnevno in tudi z zelenjavo vsak dan; mlade hranimo z žuželkami 2x dnevno, zjutraj obvezno najprej sadje in zelenjava; spolno zrele osebke hranimo z žuželkami 2-3 x tedensko, z zelenajvo in sadjem vsak dan . Prekomerno hranjenje z zelenjavo ni priporočljivo ( v puščavi je malo zelenjave)!

RAZMNOŽEVANJE
spolno dozorijo med 1. in 2. letom (samica naj ima minimalno težo 300 g); po približno mesecu dni po paritvi zgodaj poleti samička izvali 10 – 26 jajc (3 g težkih) v peščeno gnezdo; jajc ne pazijo ; 5 – 8 cm veliki kuščarčki se izvalijo čez 3 mesece pri povprečni T. 26°C (pri 26 °C traja razvoj jajc 148 do 154 dni, pri 29 – 30 °C med 61 do 72 dni

POSEBNOSTI
Ob uporabi rdeče infra svetlobe oslepijo! Potrebujejo vsaj nekaj naravnega sonca!
Ta vrsta izjemno učinkovito regulira telesno temperaturo, zato prenese precejšnja nihanja .
Velikost: ca. 56 cm ; ca. 25 cm glava in trup; ca. 31 cm rep

TEMPERATURA / BRUMACIJA:
Ponoči 20°C , podnevi do 40°C, pozimi mora prezimiti pri nižjih temperaturah. Zimski počitek je nujno potreben, če želimo kasneje žival razmnoževati. Če je žival kaj bolna ali presuha, pa niti ni priporočljivo, ker lahko oslabljen osebek pogine. 14 dni pred predvidenim znižanjem temperature je potrebno žival stradati, da izprazni črevo. Nujna je tudi vodna kopel. Zmanjša se čas osvetljevanja na 8 ur dnevno in zniža ali izklopi gretje (žarnice, talni kabli ipd…); nekaj časa še lahko svetijo samo UVB 5% svetilke. Čez čas se lahko izklopi tudi te in terarij se zagrne, da je bolj ali manj temno in relativno hladno; žival preživi ta čas v napol spečem stanju, vendar ne spi popolnoma , je samo manj aktivna in ješča. Kljub temu seveda žival izgubi nekaj teže, ker potrebuje energijo za delovanje osnovnih življenskih funkcij. Temperatura okolja v terariju čez dan naj bo med 20°C – največ 24°C, ponoči okoli 15°C, največ 18°C. Vseeno mora biti vedno prisotna voda v posodici za pitje. Drugi (evropski) avtorji priporočajo celo nižje temperature: terarij naj po njihovo stoji na hladnem, mirnem in temnem mestu, kjer so temperature med 12-18°C (nikoli pod 8°C). Po 2 – 3 mesecih (nekje 10 tednov) ali po potrebi glede na obnašanje živali ponovno postopno vklopimo žarnice in gretje in jih začnemo postopno pomalo hraniti. Sedaj so ponovno aktualne poletne polpuščavske temperature, čez dan med 33° – 40°C, ponoči okoli 20°C. Zimski počitek (“brumacija” stimulira delovanje spolnih celic in posebej samicam je potrebno dajati v tem obdobju dodaten kalcij in s kalcijem maksimalno bogato prehrano. Bradate agame, ki “napol spijo” (“napol hibernirajo)” v hladnem obdobju, živijo bistveno dalj časa, so tudi bolj zdrave in samo take živali se lahko normalno razmnožujejo. To je za kuščarja bolj naravno in zdravo, saj se telo in jetra očistijo odvečnih maščob in strupov ipd.. Vsi res pomembni strokovnjaki na področju teraristike zimsko spanje absolutno priporočajo. Kako zagotoviti ustrezne temperature, predvsem dovolj nizke nočne pozimi v ogrevanem stanovanju, je pa lahko velik problem. Vsekakor jih prezimujemo na bistveno višjih temperaturah, skoraj sobnih, kot mnoge druge vrste, ki potrebujejo bistveno nižje temperature (recimo naše evropske plazilce). V praksi najlažje tako, da prenesemo terarij v nek manjši neogrevan prostor (klet, rastlinjak ipd.), ki ga potem samo delno ogrevamo do ustreznih temperatur.

UREDITEV TERARIJA
Polpuščavski biotop terarij; pesek, suhe korenine, sukulenti, šotni mah. Najbolje je, da se uporablja samo pesek. Potrebuje tudi posode za hrano in posodo za svežo vodo . Bistvena in nujna je ustrezna ventilacija terarija! Kot dnevno aktivni plazilci nujno potrebujejo tako UV-A kot UV-B svetlobo za tvorbo D3 vitamina, da lahko pravilno absorbirajo kalcij. Najboljši vir je sonce; če te možnosti ni, nabavimo kvaliteten umeten vir UV svetlobe. Ob pomanjkanju ustrezne količine in kvalitete UV svetlobe bodo živali dobile metabolno bolezen kosti in druge poškodbe, trpele in neizogibno prekmalu poginile. Med virom UV-B svetlobe (običajno so to specialne UV-B fluorescentne cevi, ki oddajajo valovanje med 290 – 320 nm (nanometer ). Po 6 – 8 mesecih je potrebno večino UV-B cevi zamenjati. Poskrbeti je potrebno tudi za ustrezen vir UV-A svetlobe. Poleg kvalitetne UV svetlobe se priporoča čimbolj pogosto sončenje bradatih agam zunaj, da dobijo naravno sončno svetlobo.

Velikost terarija: ( za dve odrasli agami ) min. 100 x 60x 40cm (D x Š x V)