preloader
 

MALI MADAGASKARSKI TENREK

Echinops telfairi

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

Mali madagaskarski tenreki živijo na južnem in jugozahodnem delu Madagaskarja. Živijo v polsuhih do tropskih deževnih predelih. Poznanih je 25 vrst v 4 rodovih. Tenreki so zelo nove hišne živali, saj je zelo težko najti informacije o njih.  Jaz sem se odločil, da napišem nekaj informacij iz lastnih izkušenj. Če vas, še kaj zanima pa mi lahko pišete na email: info@teraristika.si   ali pa me kontaktirate po mobitelu na: 051-212-320 ( Matic), in z veseljem vam bom odgovoril na vaša vprašanja.

ZNAČILNOSTI  IN  NAČIN ŽIVLJENJA

Mali madagaskarski tenrek zraste  okoli 12 -15 cm. V naravi  naseljujejo predvsem  gozdnata območja, kjer čez dan spijo v jamah ali v votlih drevesih. Ponoči  svoj dom zapustijo, ker  se odpravijo na lov. Njegov  lovski plen vključuje vse vrste žuželk, črvov, gnezdo mladih miši, in ker imajo zelo dobre plezalne sposobnosti, ropa tudi nekatera  gnezda manjših ptic.
Njihova  teža je običajno med 110 gramov in 220 gramov. Samice so v odraslosti ponavadi malo večje in težje kot samci.

Barva dlake variira od temno rjave do temno bež. Na zadnji strani glave in po  hrbtu je pokrit z bodicami, vendar nima tako gostih kot  imajo evropski ježi. Če se počuti ogroženega se zvije v klopčič in nabrekne svoje bodice, lahko pa tudi presenetljivo hitro teče. Barva bodice se razlikuje od bež do temno rjave barve.

 

Pričakovana življenjska doba Madagaskarskega ježa  je v divjini od  3 – 5 let, vendar v ujetništvu lahko živi od 6 –  9 let. Veliko je primerov ko so dosegli starost več kot 10 let.
Tenreki so po svoji naravi samotarji, ki pridejo skupaj samo za parjenje. V ujetništvu pa lahko živi več tenrekov skupaj. Vendar je treba opozoriti, da ne smeta nikoli biti skupaj dva samca, ker pride do pretepa. Če imate dovolj velik terarij, imate lahko največ enega samca z dvema samicama. Tak terarij mora biti velik vsaj 120 x 60 x 60cm (D X Š X V). Za par pa je dovolj velik terarij 100 x 50 x 50 (cm).

RAZMNOŽEVANJE

Od konca septembra do konca marca mora imeti  Madagaskrski jež zimsko spanje. V tem času  se  njegov metabolizem upočasni  ( telesna temperatura , srčni utrip …). V tem času le redko zapusti zimsko spanje in se gre hranit.. Hrana in voda pa mora biti tudi v tem obdobju  na voljo.Grelni kamni / kabli ali grelne žarnice, se zdaj lahko izklopijo. Temperatura pa ne sme pasti pod 18°C, saj lahko žival drugače pogine. V obdobju hibernacije pogosto izgubijo do 50 gramov telesne teže, vendar žival nikoli ne sme tehtati manj kot 100 gramov, ker lahko pogine. Pred zimskim spanjem naj ima  na zalogi veliko hrane ( mačji briketi, mokarji, mišji goliči …)

Iz zimskega spanja pridejo na začetku aprila, takrat tudi vklopimo grelni kabel in grelno žarnico (postopoma dvigujemo temperaturo- najbolje je da si pomagamo z  digitalnim termostatom). Ko imamo v terariju ponovno 30 – 35°C, se tenreki lahko parijo. ( ponavadi od aprila do septembra). V tem času se pri samcu izloča mlečna tekočina iz oči in nosu. Namen te tekočine še ni povsem jasen. Ob parjenju samica spušča zvoke podobne prašiču, samec se ponavadi ne oglaša. Parjenje lahko traja do ene ure. Po približno 60 – 65 dneh samica skoti od 4-9 mladičev. V prvem tednu ne glejte mladičev, ker se samica počuti ogroženo in jih lahko tudi poje! Mladiči so slepi, brez dlake in bodic. Ob rojstvu tehtajo 8g. Po približno 5 -7 dni, lahko vidite prve bodice, ki so  prebile kožo in oči začnejo počasi odpirati. Pri  približno 2  tednih začnejo zapuščati gnezdo in poskušati hrano, vendar so še vedno odvisni od mame.  Po 5 tednih so mladiči težki približno 50g in so že samostojni, takrat jih lahko ločimo od matere. Spolno zreli postanejo po prvi hibernaciji.

 

.
Ugotovitev spola pri tenrekih je zelo težka. Najbolje se vidi pri spolno zrelih živalih. Samci imajo  nad očmi izbokline, v času parjenja pa dobijo okoli oči bolj izrazit svetel obroč, ter jim začne teči mlečni izcedek iz oči in nosu. Samci imajo tudi bolj okroglo glavo.
Samice pa se prepozna tako, da imajo bolj špičast nos, ob parjenju pa spušča zvoke podobne prašiču.

TERARIJ

Terarij naj bo dovolj velik ter visok, saj tenreki radi plezajo. Svetujem vam, da za plezanje v terariju uporabite različno debele veje, korenine, lesene mostove, pluto, lubje, kamni …, vendar naj bo to tako pritrjeno, da ne more poškodovati živali. Za podlago lahko uporabimo žaganje, mivko, ter za nastilj seno. Ker se tenreki radi umivajo priporočam, da imate v terariju posodo napolnjeno s peskom za činčile. Tenreki nimajo pretiranega vonja, saj zelo malo urinirajo. Da bo terarij lepši pa ga lahko okrasimo iz notranje strani z umetnimi rastlinami, ter ozadjem. V terariju pa naj ima tudi hišico, kjer se lahko skrije, spi, ter ima  mladiče.

 

PREHRANA

VSAK DAN:

– Z živo hrano, kot na primer Čričke, kobilice, ščurki, mokarji, mišji goliči…
– hrana za mačke (briketi in paštete)

Suha hrana mora biti vedno na dnevnem meniju, ker  imajo drugače v starosti zelo slabe zobe.

OBČASNO:

– Otroška hrana (brez sladkorja in vsebnostjo mleka)
– Kuhano jajce
– navadni jogurt
– Sadje, kot so na primer Jabolka, jagode, banane, melone, grozdje
(NE koščičasto sadje in citruse!)

Občasno pa jim dodamo tudi vitamine!
Vedno morajo imeti na voljo pitno vodo, ki je  prav tako bistvenega pomena. Voda naj bo v težki skledi, da jo ne bodo mogli prevrniti. Posoda naj bo tako velika, da se mladiči ne bodo v njej utopili. Voda naj se menja vsak dan, najbolje je zvečer.