preloader
 

Zeleni drevesni piton

Morelia viridis

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

 

Latinsko ime: Morelia viridis

Druga imena: Zeleni drevesni piton, chondro piton

 

ZNANSTVENO RAZVRŠČANJE

 

Kraljestvo: Živali

Razred: Plazilci

Red: Luskarji

Podred: Kače

Družina: Boe in pitoni

Rod: Pitoni

Vrsta: Morelia

Podvrsta: Viridis

 

OPIS VRSTE

Morelia Viridis je lepa, nočna in drevesna kača. Odrasle kače merijo od 90-120 cm v dolžino, maksimalno do 180 cm. Zeleni drevesni pitoni imajo na toploto občutljive manjše jamice na njihovih ustnicah. Drevesni pitoni so večinoma zelene barve. Odvisno od lokaliteta pa imajo tudi po hrbtenici navzdol različne vzorce. Nekateri imajo bele pike (npr. lokaliteta Aru), nekateri imajo modre vzorce… Nikoli ne smete izpostaviti svoje roke ali obraza zelenemu drevesnemu pitonu, ko odpirate njihovo kletko, še posebno, če to delate ponoči, ker vas lahko piton močno ugrizne, saj ima kar velike zobe.

 

OBIČAJNO VEDENJE PRI MIROVANJU ZELENEGA DREVESNEGA PITONA

Zeleni pitoni večino svojega časa preživijo oviti okoli veje. Morali jim boste zagotoviti dovolj  prostoren terarij, da lahko ponoči raziskuje po terariju. Drevesni pitoni so nočne kače, zato so aktivne ponoči. Radi naredijo zanko v obliki tulca okoli ovojnega telesa in skozi njo dajo svojo glavo. Takšno vedenje je značilno tudi za pasjeglavega udava (Corallus caninus), ki živi v Južni Ameriki.

 

NARAVNI HABITAT

Zeleni drevesni piton je doma v gorsko-dolinskem predelu deževnega gozda v Novi Gvineji, na nekaterih manjših indonezijskih otokih, prav tako pa je bil tudi odkrit na rtu polotoka York v severni Avstraliji.   Drevesni pitoni so  dobili ime po otokih in celinah. Otoške vrste so:  Biak, Aru, Cape – York, Yapen, Kofiau.  Celinske vrste so: Sorong, Wamena, Merauke, Karubaga, Lereh, Waruta, Bokondini, Jajapura, Manokwari, Fakfak, Cyclops, Nabire, Arfak.

 

NAMESTITEV

Morelia viridis je drevesna vrsta. Terarij velikosti 90*60*60 cm je za odraslega pitona dovolj velik. Prevelike mere bi lahko slabo vplivale na žival (strah in stres), premajhne pa bi jo ovirale pri gibanju. Mladiči bi morali biti nastanjeni v manjših ohišjih; 30 cm3 je povsem dovolj. Terarij bi moral biti oskrbljen z plezalnimi in vodoravnimi predmeti različnih debelin, kjer bi si piton lahko odpočil. Plastične palice in PVC pipe primernega premera so dovolj. Bodite pozorni pri montiranju plastičnih palic, da bodo dovolj stabilne in ne bodo padle ali se zlomile.

 

SUBSTRAT

 Priporočljivo je, da se uporablja hitro odstranljivi in očiščeni substrat. Časopis je kar v redu in ga tudi hitro zamenjamo. Prav tako so primerne tudi veje ciprese. Vendar pozor! Katerikoli organski substrat bo kaj kmalu začel kači povzročati zdravstvene težave, če ne bo zamenjan v rednih časovnih intervalih. Lahko je zavetje raznim škodljivim bakterijam, še posebno, če iztrebki niso odstranjeni dlje časa. Jaz osebno uporabljam lubje jelke, ki je brez kemičnih dodatkov, deluje antibakterijsko, ne plesni in je 100% naravno.

 OSVETLITEV

 Zeleni drevesni piton je nočna žival. Zelo dobro se odzivajo na nekatere vrste flourescentnih svetil (TL svetila), ki zagotavljajo 12 urno osvetljenost v 24 urnem ciklu. Osvetljenost lahko torej dosežem z uporabo TL luči. UV izpostavljenost je priporočljiva, vendar ni nujna. Prav tako  lahko v vodo dodamo topni vitamin D3.

 

 TEMPERATURA

Dnevna temperatura naj bo med 27-30°C, na vroči točki lahko do 35°C. Nočna temperatura pa naj bo med 20-26°C. Zeleni drevesni pitoni potrebujejo zelo rahel toplotni gradient v njihovem terariju. Ogrevanje je lahko omogočeno z navadnimi žarnicami, IR-žarnicami, keramičnimi žarnicami, grelnim kablom ali z grelno ploščo. Če uporabite žarnico, bodite pozorni na to, da terarij ne postane prevroč. Priporočamo tudi, da so žarnice nameščene v posebno mrežo, ki preprečujejo morebitne opekline na kačiJaz uporabljam IR – ŽARNICE, ki so ograjene z mrežo. Priporočam, da se uporablja digitalni termostat za določitev natančne temperature v terariju.

 

VLAŽNOST

Vsi viri navajajo da drevesni pitoni  rabijo  vlažnost med  70-90%. Vendar se jaz in ostali gojitelji drevesnih pitonov s tem ne strinjamo. Tako vlažnost imajo v naravi, kjer je tudi boljša  zračnost. V terariju pa ni dobre zračnosti, zato kača pri visoki vlažnosti velikokrat zboli na dihalih, posledica tega je lahko smrt. Zdravljenje pa je dolgotrajno. Najbolje je, da terarij orosimo samo enkrat na dan. Pri tem poškropimo tudi kačo, saj iz sebe pije vodo. V obdobju levitve pa  terarij pršimo dvakrat na dan, tudi po kači! Nekateri gojitelji kačo škropijo samo 5x na teden in pri tem nimajo nobenih težav.  Jaz imam vlago med 40%- 70% in se kače v celem kosu levijo, kar pomeni da imajo zadostno vlažnost.

 

 

Pomembna opazka!

Prekomerna vlažnost in temperature bodo povzročile zdravstvene probleme na dihalih. Predolgi roki z več kot 90% vlažnosti so škodljive za vašo žival!! (lahko se pojavijo glivice na koži ali okužba dihal!)

Bodite previdni, da sama kletka ni preveč mokra. Vlažnost ni odvisna od vode, ki jo vsebuje kletka, ampak koliko vodne pare se zadržuje v zraku. Topla voda na dnu kletke lahko povzroči več škode kot koristi.

 

HRANJENJE IN PITJE

Prehrana je sestavljena iz manjših miši ali podgan. Plen ujamejo tako, da so v visečem položaju in iz tega položaja plen tudi napadejo v S obliki telesa.

Mladiči: golič miške ali golič podgane enkrat na teden

Enoletni mladiči (12-24 mesecev): normalne miši, enkrat na teden

Odrasli (+24 mesecev): normalne miši, srednje odrasle podgane, vsake 2-3 tedne

 

Prekomerno hranjenje bo povzročilo debelost. Predebele kače so bolj občutljive na slabe zdravstvene pogoje. Drevesni zeleni piton se bo hitro navadil na zmrznjen ali ravnokar ubiti plen čeprav jim je bolj priporočljivo ponuditi živ plen, da kačo ohranjamo aktivno, vendar pri tem pazimo da plen kačo ne poškoduje.

 

Redno mora biti ponujena sveža voda. Če je voda topla, je tudi večja možnost za razvoj škodljivih bakterij. Bolj kot večja skleda za vodo, je pomembna čistoča sklede in svežina vode. Večina zelenih drevesnih pitonov še ni bila opažena pri pitju vode iz sklede namreč pri pitju kapljic vode na stenah terarija ali iz sebe.

 

UVOD V VZREJO

Dandanes kače, ki so vzrejene v ujetništvu le redkokdaj v sebi prebudijo strast in navdušenje za lov kot to znajo zeleni drevesni pitoni. Njihovi čudoviti vzorci in različnost barv, mogočna lepota in stroge zahteve vzreje, jih naredijo posebne in ene izmed najbolj iskani kačjih vrst na svetu. Večina lastnikov teh pitonov si jih lasti več in ne le enega. Pravzaprav je imeti skupino teh kač že pravilo za uspešno vzrejo in velik podmladek.

Vzreja te vrste pitona je odvisna od vztrajnosti rejca. Kot že lahko sklepate iz tega prispevka, vzreja tega pitona ni ravno za vsakega človeka. Če ste se navdušili nad to vrsto, vam bo osvojitev pravilne vzreje omogočala užitke pri imetju teh lepih in skrivnostnih tropskih plazilcev.

Drevesni pitoni so za nekatere ljubitelje ali gojitelje zelo težko dostopne zaradi finančne obremenitve. Cene mladičev so trenutno na tržišču od 300€ in več (odvisno od lokalitete). Odrasli primerki stari 2-4 leta pa stanejo od 600€ naprej. Na tržišču pa najdemo tudi če razne mutacije zelenih drevesnih pitonov. Cene pa so kar visoke.

 

VZREJA

Sezona parjenja se začne pozno poleti (avgusta-septembra) in se konča v oktobru-novembru. Parna sezona v ujetništvu je spodbujena z nižjimi temperaturami 6-8 tednov. Minimalna dnevna temperatura se lahko zniža na 24-28°C, nočna pa na 22-24°C. Periode svetilnosti naj bodo v tem času od 8-10 ur in ne normalnih 12ur!

Med ohlajeno sezono parjenja naj bosta samec in samica ločena. (oktober-januar) Med tem cikličnim obdobjem lahko živali nehate hraniti. V tem času  lahko daste samca in samico skupaj. Samec se v tem času vede tako, da zavrača hrano, ponoči je nemiren, plazi se po zadnji strani samice, ob samico se drgne ob straneh in zadnji strani, z luskami se praska tam, kjer se nahaja samičin stok ali kloaka (s tem jo stimulira).

Vratova se ovijeta okoli sebe in nato je samica stimulirana s strani samca tako, da ji on v njeno kloako vstavi svoj hemipenis. S tem se začne spolni odnos. Parjenje po navadi traja 10 – 15 ur. Parjenje se začne zvečer ko se ugasne luč in traja do jutra, ko se luč ponovno prižge. Samec se lahko pari tudi dvakrat ali  trikrat. Da bi zagotovili  boljše rezultate pri parjenju je priporočeno imeti več samcev. Ko samci nehajo kazati zanimanje za samice, jih morate odstraniti. Nekaj dni pozneje je lahko samec ponovno predstavljen k  samici.

Pomembno: dva samca nikoli ne smeta biti istočasno prestavljena k samici!

 

PREPOZNAVANJE BREJE SAMICE

Samice v svojih jajčnikih naredijo folikel, ki se razvija in raste pred ovulacijo in fertilizacijo. Pogosti pojavi, ki so povezani z rastjo folikla so upad apetita, spremembe barve kože in karakterja, otekline. Otekline mogoče ne bodo tako zelo opazne, saj po navadi niso tako velike. Samice pri katerih folikli že zorijo, so nagnjene k temu, da ustvarjajo zavojčke kože pri ostrižu zato, da ustvarjajo toploto nad glavo zarodka. Ko se enkrat samica preneha prehranjevati, je zatekla ali bleda, večina rejcev sklepa, da je breja. V bistvu samice po večini niso breje dokler niso konec z ovulacijo. To se po navadi zgodi  po  4-6 tednih po tem, ko sta se samec in samica parila.

Dobra ovulacija povzroči vidne otekline, ki se pojavi zelo nenadno in traja približno od 24 – 48 ur ter potem izgine. Po tem se zgodi valjenje jajc, ki traja približno 40 dni. Spodaj so prikazane fotografije samice z oteklino. Pomembno je, da ustavite kroženje temperature in zagotovite samici dostop do želene toplote takoj ko opazite stopnjo ovulacije. Prav tako morate takoj odstraniti samca, če to še niste storili.

Samica v času ovulacije. 24-48ur je v nenavadni pozi,kot je vidno na sliki.

 

GNEZDENJE IN VALJENJE JAJC

Samice bodo šle skozi stopnjo pred-valjenja približno 21 dni preden se bodo izlegla jajca. Brejim samicam mora biti zagotovljeno gnezdo, kjer bodo lahko v miru izlegle jajca.. Za gnezdo uporabljam plastično posodo velikosti  30x30x30cm. Na vrhu pokrova pa je luknja premera 8cm, za podlago uporabljam  poseben mah. Gnezdo imam postavljeno na dnu terarija. Nekateri gojitelji pa ga imajo obešenega.  Podlaga za gnezdo ne sme biti preveč mokra, ker lahko jajca začnejo plesneti. Redno pršite kletko, vendar nikakor ne notranjost gnezda, vse dokler se jajca ne izležejo. Običajno bo samica šla v gnezdo po levitvi,  lahko pa tudi šele dan pred izleganjem  jajc.

 

INKUBATOR

Znano je, da imajo samice zelenih drevesnih pitonov materinski čut. Svoja jajca bodo izlegle same, če bodo dani primerni pogoji za to. Če ji boste odvzeli jajca stran, ji morate posvečati dovolj pozornosti in nege, da jo spravite nazaj v pozitivno stanje. Začnite jo hraniti takoj ko je to možno. Nazaj namestite tudi normalne temperaturne pogoje. Če jo pravilno negujete, bi se morala rehabilitirati v 6-8 tednov. Samica mora biti nameščena ločeno od mladičev v času rehabilitacije.

Če se odločite za umetni inkubator, lahko pri njem uporabite substrat na katerega položite jajca. Najbolj primeren je vlažen vermikulit . Jajca naj bodo rahlo zakopana v vermikulit in naj ne pridejo v stik z sosednjimi. Ko prenašate jajca v svoj inkubator jih osvetlite z manjšo lučjo, da preverite če so zarodki zdravi. Zdravo jajce ima vidne krvne žile in ima roza barvo. Če tega ni, potem je jajce najverjetneje mrtvo in ga lahko odstranite. Takšna jajca so navadno rumenkasta.

Vlaga mora biti 90%. Vendar jajca ne smejo biti mokra, ker začnejo plesneti. Temperatura mora biti v prvem tednu stalno na 30,5°C. V naslednjih 5 tednih dvignite temperaturo na 31,5°C in v zadnjem tednu nazaj na 29,5°C. Inkubacija traja približno 46-67 dni.

 

MLADIČI

Mladiči so obarvani rumeno ali rdeče. Po 6-24 mesecih pa začenjajo spreminjati barvo na zeleno. Pitoni lokalitete Kofiau pa od rojstva in vse do odraslosti ostanejo rumeni. Po izvalitvi, potrebujejo mali pitoni počitek in zelo vlažno okolje, da lahko omogočijo prvo levitev. Po tem jih lahko začnete hraniti. Ponudite jim žive mišje goliče. Veliko je težav z mladiči ki nočejo jesti, saj moramo biti pri tem zelo potrpežljivi. V prvih mesecih lahko uporabite manjše plastične terarije za razvoj »novorojencev«. V njih mora biti   posodica z vodo in vlažna papirnata brisačka  na dnu. Zabojnik mora biti dobro prezračen.

 

DOLOČITEV SPOLA

Obstaja več različnih načinov za določanje spola vašega pitona. Obračanje hemipenisa  pri novorojenih samcih z ustvarjanjem pritiska na spodnji del repa je pogosta praksa pri večini vrst kač. Ker pa imajo novorojenčki zelenih drevesnih pitonov zelo krhka vretenca, se ta metoda pri njih odsvetuje. Veliko bolj varnejši način za odkrivanje spola vašega ljubljenčka je s pomočjo sondiranja, ki ga pa seveda mora opraviti izkušena oseba, s pomočjo sonde. Ta metoda se lahko opravi šele potem ko so mladiči stari več kot leto dni. Še enkrat, ta metoda omogoča vašim ljubljenčkom, da se izognejo nepotrebnim in bolečim poškodbam vretenc!

Spol lahko določimo tudi z opazovanjem oblike trupa mladiča in njegovih prehranjevalnih navad. Velika večina samcev se bo z 18 meseci začela hraniti manj agresivno in bodo včasih tudi preskočili kakšen obrok. Samci so po navadi tudi vitkejši od samic, njihova oblika telesa je vse prej kot krepka.

Odrasli pitoni bodo včasih izpuščali kapljice sperme, ko se bodo levili. To so po navadi kapljice že »mrtve«, rjavkasto – suha sperma, ki ni več uporabna. Prisotnost ali velikost zadnjične odprtine ni zanesljiv vir za ugotavljanje spola. Je pa dober pokazatelj spola prisotnost ostankov sperme (v tem primeru je kača samec).

 

Nekateri ljudje čutijo obremenjenost zaradi nepoznavanja spola novorojenčkov, ker želijo čim prej najti ustrezne pare za razmnoževanje. Najboljše je, da takšni že kar takoj kupijo večjo skupino kač, da bi s tem ohranili večjo možnost parjenja. Če se odločite za samo en par, ne pričakujte veliko. Trdnega izogibanja določanja spola novorojencem bi se moral držati vsak vzreditelj te vrste!

 

Fotogalerija