preloader
 

JAJČARICA

Dasypeltis atra)

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

Tip živali: nočno aktivna, drevesna vrsta
Izvor: centralna Afrika
Habitat: gozdovi do 1000m nadmorske višine
Velikost: od 80-100cm
Življenska doba: do 20 let
Prehrana: prehranjuje se samo z jajci ptic
Velikost terarija:  80x40x80cm
Dnevna temperatura:  25 – 30°C
Nočna temperatura:  18 – 22°C
Podlaga: lubje, šota
Razmnoževanje: pri starosti 2 letih. Samica izleže od 6-14jajc, jajca se inkubira pri temperaturi 20-25°C, 99-109 dni. Mladiči so veliki 14-21cm.

OPIS

Rod Dasypeltis je široko razširjena skupina kač, ki se pojavijo, razen puščav, po vsej Afriki in v južnem delu Arabskega polotoka. Obstaja 10 vrst in 2 podvrsti.

Dasypeltis atra,  montane vrsta, ki se pojavi, ne le v gorah Etiopiji, Ugandi, Ruandi in Burundiju, ampak tudi v nižinskih območjih, kjer ima povsem drugačno barvno. Montane oblika je večinoma črna, te živijo predvsem v višinskem delu, v nižinskem delu pa so kače  enakomerno rdeče barve in imajo vzorec.

Jajčarica  je ena od najbolj nenevarnih kač, ker nima zob, razen nekaterih preprostih zob skrivajo v dlesni v zadnjem delu ustne votline. Če  bi imela zobe, bi jo verjetno ovirala pri  zaužitju jajc.  Samice zrastejo do enega metra, samci pa nekoliko manj. Debela je za palec.
Jajčarica je aktivna ponoči (nočna) in le redko jih je videti tekom dneva.

Znano je, da posnemajo vzorce in barve nekaterih strupenih kač. Kača ima kožo podobno smirkovem papirju. Ko je v nevarnosti se drgne ob sebe in tako  opozarja  napadalca da je strupena, čeprav ni.
HRANENJE

alt

Jajčarica in kanarčkovo jajce

Prehranjuje se izključno samo z jajci manjših ptic. Jajčarica jajce poje v celem kosu, nato pa ga z mišicami stisne v podolgovato vretence, kjer se jajc razbije. Jajčno lupino izpljune v enem kosu. Mladiče hranimo vsake 7 dni z malimi jajčkami ( kanarčkova jajčka), odrasle kače pa hranimo na 10-14 dni z prepeličjimi jajčkami ali z manjšimi kurjimi jajci. Pravilo je, da kača lahko poje jajce 10x večje od premera njene glave.

 

BIVALIŠČE
Za  en parček ali  za dve samici in enega samca je za gojitev  primeren terarij velikosti 80x40x70cm, večji je terarij manjša je verjetnost parjenja. Terarij naj  bo razdeljen na dva prostora, in sicer na topel in hladni del. Dnevna temperatura naj  bo 25 – 30° C, nočna pa 18 – 22°C.  V terariju naj bo  kakšna umetna rastlina in korenina za plezanje. Kača mora imeti tudi na razpolago vodo za pitje. Za podlago uporabimo šoto ali lubje.

 

RAZMNOŽEVANJE
Spolno zrelost dosežejo pri starosti približno dveh let.  Najboljši čas za parjenje, je po dobrem obroku. Parijo se lahko skozi celo leto. Parjenje lahko poteka 22 ur. Samica je breja približno en mesec. Izleže 6 – 12 jajc. Imajo lahko 1-3 legli na leto. Jajca se inkubirajo tri mesece pri 27 do 29 ° C čez dan in 22 do 24 ° C ponoči. Vlažnost je treba vzdrževati med 80 in 90%. Inkubacija substrata za jajca ne sme biti vlažna kot pri drugih kačah, saj se lahko na jajcih nabere plesen. Podlaga, kot so seramis ali vermikulit, so veliko bolj primerni kot mah ali šota. Mladiči so dolgi 14-21cm.