preloader
 

VRTNI DREVESNI UDAV

Corallus hortulanus

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

OPIS

Corallus hortulanus je nestrupena vrsta udavov, ki jo najdemo v Južni Ameriki. Odrasle kače dosežejo 1,5 do 2m v dolžino. Ta kača je znana po svoji veliki paleti barv in vzorcev. Te osnovne barve so lahko od črne, rjave, siva, vsi odtenki rdeče, oranžne, rumene in vse barve, ki so vmes. Nekatere so brez vzorcev, nekatere imajo pike, črte, v raznih oblikah od romboidov pa do vsega mogočega. Nekatere rdeče barvne bodo imele rumene pike, rumene pa rdeče ali oranžne. V bistvu ločimo dve barvni različici, ki se genetsko podedujejo. In sicer, prva “vrtna faza”, ki so rjave, rjavosive ali olivne barve, in potem “barvna faza”, ki so rdeče, oranžne in rumene barve. Ta kača je drevesna, tako da jo lahko veliko vidimo. Med dnevom zvita poležava po vejah, ponoči pa postane aktivna. Takrat jih je najboljše opazovati. Če ne iščejo hrane po vsem terariju, potem visijo iz vej v obliki črke S in oponašajo drevesne ovijalke in čakajo, da se jim plen približa.
Latinsko ime: Corallus hortulanus
Sinonimi: Corallus enydris, Corallus hortulanus hortulanus
Avtor taksona: Linnaeus, 1758
Slovensko ime: Vrtni drevesni udav
Tuja imena: Amazon Tree Boa (angleško), Gartenboa(nemško), Hundskopfboa (nemško)

RAZŠIRJENOST V NARAVI


Najdemo jo v Srednji Ameriki, v Kolumbiji, vzhodno od Andov, v južni Venezueli, Gvajani, Surinamu, Francoski Gvajani, Amazonskem predelu Brazilije, Ekvadorju, Peruju in Boliviji. Ta lokaliteta se imenuje “America”. Najdemo jo pod 300m nadmorske višine.

ŽIVLJENSKA DOBA

Vrtni drevesni udavi v ujetništvu živijo do 30 let.

UREDITEV TERARIJA

Terarij seveda mora biti narejen v višino. Minimalna velikost terarija za enega udava naj bo 50x 60x70cm  (DxŠxV). Mladiče naselimo v ustrezno manjše terarije (20x20x20cm). Ker je to drevesna vrsta seveda ne sme manjkati vej oz. plezalnih priložnosti v terariju. Tega naj bo čim več. Rade se tudi skrivajo za listjem, torej nekaj umetnih rastlin naj bo notri, tam se namreč najbolje počutijo.

PODLAGA

Za podlago predlagam, da se uporablja lubje. Jaz osebno uporabljam lubje jelke, ki ne plesni  in deluje antibakterijsko. Šote ne uporabljam zato, ker plesni in se lahko namnožijo tudi pršice, ki pa so za kačo zelo moteče, saj kača zaradi tega lahko tudi pogine.


TEMPERATURA

Glede temperature so zelo zahtevne. Nočna naj bo okoli 25°C, medtem ko podnevi naj doseže 28-30°C. Grejmo jo z grelno žarnico, ki naj bo dobro zaščitena, da se kača ne opeče.

 

 VLAŽNOST

Vsi viri navajajo da rabijo  vlažnost med  70-90%. Vendar se jaz in ostali gojitelji vrtnih drevesnih udavov s tem ne strinjamo. Tako vlažnost imajo v naravi, kjer je tudi večja zračnost. V terariju pa ni dobre zračnosti, zato kača pri visoki vlažnosti velikokrat zboli na dihalih, posledica tega je lahko smrt. Zdravljenje pa je dolgotrajno.  Najbolje je da terarij orosimo samo enkrat na dan. Pri tem poškropimo tudi kačo, saj iz sebe pije vodo. V obdobju levitve pa  terarij pršimo dvakrat na dan, tudi po kači!
SVETLOBA

Kar se tiče svetlobe, nimajo posebnih zahtev. Ne potrebujejo ultravijolične svetlobe, tako da je navadna florescentka čisto dovolj. Dnevna svetloba naj bo 12-14ur.

HRANA

Pri hrani načeloma niso problematične, se pa zna zgoditi, da mladiče težko pripravimo do tega, da jedo mišje goliče, saj v naravi njihova hrano predstavljajo majhne žabe in kuščarji. Ko odrastejo pa potem zamenjajo te z glodavci kot so miši in podgane. Ker so nočni lovci je dobro ponuditi obrok zvečer. Kolikor se normalno hranijo, tudi hitro rastejo. Torej mladiče hranimo z mišjimi goliči 1x tedensko, leto do dve leti stare z malimi miškami in odrasle s srednjimi ali velikimi miškami na 7-10 dni.

RAZMNOŽEVANJE

Samice morajo biti stare 3-4leta, samci pa so lahko nekoliko mlajši. Samica mora biti težka vsaj 400-600g. Enako kot pri mavričnih udavih je potrebno tudi pri tej vrsti stimulirat deževno dobo, da zaženemo paritveni proces. Torej novembra in decembra se temperatura zniža za 5°C na cca. 20-22°C čez noč ter omejimo svetlobo na 8 ur dnevno. To obdobje naj traja približno 6-10 tednov. Samec in samica naj bosta pred tem obdobju ločena. Paritveni čas nastopi od januarja do marca. Samica je breja 6-8mesecev in koti žive mladiče. Porod  je v juliju, avgustu ali septembru. Takrat skoti 10-30 živih mladičev. Mladiče ločimo vsakega v svojo posodo. Posoda naj bo manjših dimenzij (20x20x20). Mladiče imejmo ločena zaradi boljšega nadzora. Temperatura naj bo v prvih dveh mesecih konstantno 30°C in vlažnost nad 60%.