preloader
 

RDEČEREPI UDAV

Boa constrictor

 

RDEČEREPI UDAV

Boa constrictor

1
  •  
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

Tip živali: nočno/dnevno aktivna, talno/drevesna vrsta
Izvor: Centralna in J Amerika
Habitat: raznolik, različne podvrste živijo od deževnega pragozda do polsuhih savan.
Živi na tleh in pleza po drevju.
Velikost: 200 do 400 cm
Življenska doba: do 40 let
Prehrana: mesojed; miši, podgane, kunci, piščanci
Tip terarija: pokončen terarij z močnimi in dobro fiksiranimi vejami in policami.
Dnevna temperatura: 24 – 28°C z vročo točko 30°C
Nočna temperatura: 22 – 24°C
Ogrevanje: grelni kabel ali plošča ali grelna žarnica
Zračna vlaga: ob posodi za kopanje ne potrebuje posebnega vlaženja
Podlaga: substrat na osnovi šote, kokosovih sekancev in drobljenih koruznih storžev.
Osvetlitev: UV ni potreben.
Dekoracija: močnejše veje in korenine. Umetne rastline.

OPIS VRSTE
Boa constrictor je vrsta udava, za katero je značilno rdeče obarvanje na koncu repa. Zrastejo 1,5-3,5 m, lahko tudi več. Telo ima rjave, rdečkasto rjave ali črne sedlaste vzorce na svetlejši podlagi, ki je lahko bela, zlata, siva, rjavkasta ali rožnata z rdečerjavim repom. Najpogostejša podvrsta Boe constrictor v ujetništvu je Boa constrictor imperator ali kolumbijska boa. Udavi v ujetništvu so precej mirni in lahko živijo 20-30 let.

ŽIVLJENSKI PROSTOR
Različne podvrste Boe constrictor živijo v Srednji in Južni Ameriki (od Mehike do Argentine, pa tudi na Karibskih otokih).

BIVALIŠČE
Terarij naj bo primerno velik, za mladiče ne prevelik, saj lahko ne najde hrane. Mladiča imamo lahko začasno tudi  v plastičnem terariju. Za podlago lahko uporabite lubje ali šoto. Pesek in mivka nista primerna za podlago v terariju z rdečerepim udavom. Temperatura naj bo 29-31°C na mestu za sončenje in 24-28°C drugje v terariju. Rdečerepi udav ne potrebuje posebne UV žarnice, zato zagotovite 12 urno osvetlitev z  neonsko žarnico.  Na voljo naj ima veje in kamenje, preko katerih lahko pleza in se drgne obnje v času levitve. Prav tako je nujna velika nizka posoda z vodo, v katero gre celotno kačje telo. Mladičem je priporočljivo namestiti ustrezno skrivališče. Terarij naj bo dovolj velik v višino.

PREHRANA
Boa constrictor se hrani z različnimi malimi glodalci, kot so miši, skakači, hrčki, morskimi prašički,  podganami, in manjšimi zajci. Plen zaznajo s toplotno občutljivimi luskami na gobcu, pa tudi z vohom.. Plen nikoli ne sme biti večji kot je premer najdebelejšega dela telesa. Pogostost hranjenja je odvisna od velikosti kače. Mladiče je potrebno hraniti pogosteje kot odrasle kače.

RAZMNOŽEVANJE
Spolno zrelost dosežejo pri 2-4 letih. Samec mora biti dolg vsaj 140cm, samica pa vsaj 180cm. Parjenje poteka od oktobra do aprila. Samice Boe contrictor kotijo žive mladiče. Oploditev je notranja, s parnimi hemipenisi. 110- 140 dni po oploditvi se lahko skoti tudi do 60 živih mladičev (15-40 mladičev).