preloader
 

ZELENA SULIČARKA

Cryptelytrops albolabris

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

OPIS
Cryptelytrops albolabris je še nedavno spadal v rod Trimeresurus, tako da ga še sedaj nemalokrat zasledimo poimenovanega Trimeresurus albolabris. Ne glede na ime in pripadnost rodu gre za prekrasnega, smaragdno zelenega drevesnega gada, ki naseljuje grmičevnata in gozdna področja, vendar pa ga neredko srečajo tudi na pašnikih večine jugovzhodne Azije; od severne Indije, preko Malajskega polotoka in Indonezije.

Kot lahko razberemo iz tujih in domačega imena, gre za drevesno vrsto, a jo zaradi njene izjemne prilagodljivosti lahko najdemo tudi nižje pri tleh. Večino časa preživi na nižjih drevesih in v grmičevju, ponoči pa se spusti tudi na tla. Kot smo omenili, gre za zelo prilagodljivo vrsto – kljub masovnemu izsekavanju gozdov zaradi poljedelstva (prejšnji gozdovi sosedaj postali riževa polja), to ni prepričalo te vrste, da bi zapustila ta območja. Še več – (p)ostale so celo pogoste. Trutnau (2004) navaja, da je na takšnih območjih te kače videl na šopih visokih in čvrstih trav.

Strup je hemoragične narave. Minton (1974) navaja, da ga posamezni osebek poseduje med 8 in 15 mg, kar kačo naredi potencialno smrtno nevarno. Vendar pa kljub njeni veliki razširjenosti in pogostosti blizu naselij in dejstvu, da je ta kača odgovorna za do 50% vseh ugrizov v Indoneziji (!), so smrtni primeri zelo redki.

VELIKOST
Velikost odrasle kače je med 60 in 70 cm, izjemoma pa lahko dosežejo tudi preko 90 cm. Samice so opazno večje od samcev

TERARIJ
Za  en parček ali  za dve samici in enega samca je za gojitev  primeren terarij velikosti 80x60x50cm (VXŠXD), večji je terarij manjša je verjetnost parjenja. Terarij naj bo ogrevan z grelno žarnico . Temperatura na toplem delu naj bo nekje od 28-30°C, pod žarnico 35°C, ladnem pa 25-26°C. Nočna temperatura pa naj bo med 22- 24°C. V terarij lahko damo kakšno umetno rastlino in korenino. Kača mora imeti tudi na razpolago vodo, da jo lahko pije in za večjo vlago. Kačo tudi pršimo  z vodo na vsake tri dni enkrat.

PODLAGA
Za podlago predlagam, da se uporablja lubje. Jaz osebno uporabljam lubje jelke, ki ne plesni  in deluje antibakterijsko. Šote ne uporabljam zato, ker plesni in se lahko namnožijo tudi pršice, ki pa so za kačo zelo moteče, saj kača zaradi tega lahko tudi pogine.

PREHRANA
Hrano v naravi predstavljajo manjši kuščarji, žabe, ptice in manjši glodavci. Na plen preži nepremično v značilni S-obliki, pri čemer se z repom navadno trdno drži veje. Plen po ugrizu vedno drži v ustih dokler ne nastopi smrt. Njegove prehranjevalne navade neredko v teraristiki povzročajo težave gojiteljem.

V ujetništvu se prehranjuje z glodavci. Odraslo žival hranimo na vsake 14 dni.

RAZMNOŽEVANJE
Glede na veliko razširjenost te vrste, parjenje poteka v različnih obdobjih leta. Približno dva meseca po parjenju se skoti 3 do 16 mladih (živorodnih) kač, ki merijo med 10 in 15 cm..