preloader
 

JEMENSKI KAMELEON

Chamaeleo calyptratus

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

Tip živali: dnevno aktivna drevesna vrsta
Izvor: Jemen in JZ Saudska Arabija
Habitat: različne populacije naseljujejo različne habitate od nižinskih priobalnih področij do hribovitih pobočij. Živijo na grmičevju in drevju.
Velikost: 40 do 55 cm
Življenjska doba: do 5 let
Prehrana: vsejed: črički, kobilice, mokarji, ščurki… Poleg tega pa še listnata zelenjava, cvetovi in sadje. Ne pozabite na vitaminsko mineralni dodatek. Kameleoni ne pijejo stoječe vode, zato je potrebno terarij dnevno orositi, da se kameleon napije kapljic vode z rastlin in stekla.
Tip terarija: pokončen polpuščavski terarij z dobrim zračenjem. Namestite veje za plezanje in žive rastline.
Dnevna temperatura:  24 – 28°C z vročo točko 35°C
Nočna temperatura 18 – 22°C
Ogrevanje: grelna žarnica in po potrebi grelna plošča
Zračna vlaga: 40 – 80%, terarij dnevno orosite (3 x)
Podlaga:  šotna podlaga ali lubje
Osvetlitev: UVA in UVB nujno potreben.

Dekoracija: močnejše veje in korenine. Trpežne in nestrupene žive rastline. 

OPIS IN ŽIVLJENJSKI PROSTOR
Visoka, suha področja strmih skalnatih dolin Jemna in Savdske Arabije do višine skoraj 1000 metrov. Jemenski kameleon je drevesna vrsta, ki najraje živi visoko nad tlemi ali nizko v grmičevju. So ena redkih vrst kameleonov, ki prenašajo široke temperaturne razpone od 24-35°C.  Jemenski kameleon je živih barv z t.i. čelado na glavi. Telo obkrožajo izraziti zlati, zeleni in modri trakovi zmešani z rumeno, oranžno in črno barvo. Na vratni gubi so izraziti stožčasti izrastki. Značilen je spolni dimorfizem. Samci so večji in imajo večjo čelado (greben na glavi). Že kot mladiči imajo samci na nogah ostroge, zato je ločevanje po spolu enostavno. Odrasli samci  merijo v dolžino 43-61 cm (od glave do konice repa). Samice imajo manjšo glavo in čelado in odrasle merijo 25-35 cm. Telo samic je sicer bolj polno kot pri samcih. Zrele samice se obarvajo zeleno pisano s pridihom rumeno rjave, oranžne, bele ali rumene barve.

RAZMNOŽEVANJE
Življenjska doba jemenskega kameleona je običajno 5 let, samice, ki imajo večkrat jajca pa lahko živijo tudi manj. Spolno zrelost dosežejo pri 4-5 mesecih (20-30 cm). Med paritveno sezono se samice obarvajo iz svetlo zelene v črno – zeleno z modrimi in rumenimi pikami v 24 urah po uspešnem parjenju. 20-30 dni po paritvi izležejo jajca. Število jajc je približno 35-85, običajno okoli 20. Parijo se lahko trikrat na leto.

OBNAŠANJE
Jemenski kameleon je po naravi plašna žival. Ko se prestraši ali se čuti ogroženega, se zvije v klobčič, potemni in hlini bolezen. Precej časa lahko traja, da se spet počuti dovolj varnega in se ponovno začne premikati. Jemenski kameleoni so precej agresivni drug do drugega. Raje se zadržujejo zase in živijo samotarsko življenje. Samci so zelo teritorialni in jih je potrebno vedno gojiti ločeno. Samice niso agresivne in lahko živijo skupaj, razen v času parjenja. Samci in samice se prenašajo edino v času parjenja.

HRANJENJE
Jemenski kameleon je pretežno žužkojed občasno pa poje tudi nekaj rastlinske hrane. V ujetništvu mu ponudimo čričke, kobilice, muhe in vešče. Ličinke mokarjev in zofobov pa mu lahko ponudimo le občasno kot priboljšek, saj so te zelo bogate z maščobami. Nekateri občasno jedo tudi sadje, kot so mandarine, pomaranče ipd. Hrani redno dodajajte tudi multivitaminske pripravke. Kameleoni lovijo plen s svojim dolgim in lepljivim jezikom, ki ga uporabljajo tudi za vohanje in okušanje. Videti je, da raje lovijo žuželke zelene barve. So tudi ena redkih vrst kameleonov, ki se hrani tudi z rastlinami. Listi in plodovi rastlin jim predstavljajo vir vode v puščavskih predelih. Najraje imajo cvetove in plodove rumeno-oranžne barve. Terarij s kameleonom je priporočljivo dnevno orositi, da se kameleon napije kapljic vode na rastlinah in stenah terarija. Jemenski kameleon spada med najbolj odporne vrste kameleonov, kljub temu pa ni primeren za začetnike. Ob primerni oskrbi se dobro počutijo; takrat zelo dobro uspevajo in se tudi razmnožujejo. So  dokaj prilagodljivi in tudi v naravi živijo v suhih predelih z malo vlage ali pa v bolj zaraščenih in malce bolj vlažnih področjih Jemna.

BIVALIŠČE
Jemenskemu kameleonu je potrebno zagotoviti primerno velik in zračen terarij.

TEMPERATURA IN OSVETLITEV

Dnevne temperature naj se gibljejo med 24 in 28ºC. Kot vsi plazilci potrebuje tudi jemenski kameleon prostor za sončenje – t.i. vročo točko, ki naj bo pri tej vrsti ogreta na 35°C in hladnejše področje v terariju, da lahko v vsakem trenutku izbere temperaturno ustrezen kotiček. Nočna temperatura lahko pade na 20ºC. Ker so jemenski kameleoni dnevno aktivne puščavske živali nujno potrebujejo dovolj močno osvetlitev, ki zagotavlja tudi zadosten delež UV svetlobe. Ker žarnice sčasoma izgubljajo na moči in spremenijo spekter svetlobe jih moramo po 6-ih do 10-ih mesecih delovanja nadomestiti z novimi. Vse žarnice, ki oddajajo svetlobo so lahko prižgane 12 do 14 ur dnevno, preostali del dneva pa mora biti tema. UVA/B žarnice namestimo znotraj terarija, ker uva/b svetloba ne gre skozi steklo oz. nima učinka!

VLAGA

Kameleoni ne pijejo stoječe vode iz posodice. Pijejo le vodo v obliki kapljic na rastlinah oz drugih površinah, ki jo zagotovimo z dnevnim rošenjem. Prevelika vlažnost v zraku lahko povzroča vnetje kože in dihal.

PODLAGA V TERARIJU

Uporabite lahko šoto ali lubje. Nikoli pa ne uporabljajte peska, lubja ali cedrinega žaganja (strupena je njihova smola). V terarij namestite obilo vej in vejic različnih debelin, da bo kameleon lahko plezal. terarij naj bo tudi gosto zaraščen z živimi rastlinami, ki kameleonu nudijo zavetje in vir rastlinske hrane. Najboljša rastlina je Ficus benjamin, ki je tudi trpežna glede temperature.