preloader
 

KALIFORNIJSKA MLEČNA KAČA

Lampropeltis getula californiae

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

LASTNOSTI

Najdemo jo v severni in južni Ameriki. Med ljubitelji kač je zel o priljubljena, saj je zelo enostavna za vzdrževanje. Mladički znajo biti malo bolj živčni, ampak se sčasoma, z rednim rokovanjem umirijo. Odrasle kače, vzgojene v ujetništvu so mirne in nenapadalne. To je nočna kača, tako da ni aktivna čez dan, zato ji moramo v terarij postaviti skrivališča, da se podnevi lahko skrije. Kača je primerna za začetnike, saj je zanjo dokaj lahko skrbeti in je zelo odporna. Njena povprečna življenjska doba pa je od 15 do 20 let.

VELIKOST

Odrasla kača zraste do max. 150cm. Mladiči pa so dolgi 20-30cm.

TERARIJ

Mladička moramo imeti v manjšem terariju, ker se tako počuti bolj varno. Za odrasli par bo dovolj velik terarij z merami 100x50x50. Te kače so pravi profesionalci za pobege iz terarija, zato moramo zelo paziti, da je terarij dobro zaprt. V terariju morata biti skrivališče. Obvezen je bazenček z vodo v katerega se lahko kača cela potopi. Za ogrevanje terarija je najbolje da imamo kabelski grelec, katerega moramo dobro zavarovati, saj se te kače rade zakopljejo v podlago. V terarij postavimo kakšno korenino ali pa vejo za plezanje. Za podlago lahko uporabimo časopisni papir, šoto ali pa lubje za plazilce.

TEMPERATURA

Na toplem delu terarija naj bo temperatura do 30°C, na hladnejšem pa do 26°C. Ponoči naj temperatura pade na 22°C.

VLAGA

Ker v naravi te kače živijo na sušnih območjih, ne potrebujejo veliko vlage (40%-60%). Dovolj vlage nam da bazenček z vodo, tako da terarija ni potrebno dodatno vlažiti.

HRANJENJE

Te kače zelo rade jedo, tako da s hranjenjem ponavadi nimamo težav. Mladičke hranimo enkrat do dvakrat tedensko z goliči. Ko kača raste pa postopoma povečujemo velikost plena. Odrasla kača poje eno odraslo miš na 10 do 14 dni. Hrana mora obvezno biti že mrtva. Najbolje da kačo že ko je mladiček navadimo na mrtev plen.
RAZMNOŽEVANJE
Kača postane spolno zrela pri 2h letih starosti. Damo jo hibernirati od začetka novembra pa do začetka marca. Hibernirajo pri temperaturi od 10°C do 15°C.  V tem času kače ne hranimo. En teden po hibernaciji kačo nahranimo. Kača nosi jajca v sebi od 26 do 49 dni. Ponavadi izleže od 3 do 13 jajc, povprečno okoli 10. Jajca imamo v inkubatorju od 54 do 77 dni, pri temperaturi od 26 do 29°C.