preloader
 

PANTERJEV KAMELEON

Furcifer pardalis

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

Tip živali: dnevno aktivna drevesna vrsta
Izvor: Obalna področja Madagaskarja
Habitat: Topli vlažni priobalni gozdovi, tudi bližina človeških bivališč, kmetijske površine…
Velikost: tudi preko 40 cm
Življenjska doba: do 5 let
Prehrana: žužkojed: črički, kobilice, mokarji, ščurki itd. Na vsako druga hranjenje mu dodajte vitamine (KALCIJ..) Vodo za pitje zagotovite z rednim pršenjem po rastlinah in stenah terarija(3 x dnevno) Kameleoni ne pijejo stoječe vode, temveč ližejo kapljice iz listov rastlin in drugih površin.
Tip terarija: pokončen tropski terarij z obilo živih rastlin in stabilnih vej za plezanje.
Dnevna temperatura:  25°- 28°C z vročo točko 35°C
Nočna temperatura:  22 – 24°C
Ogrevanje: grelna žarnica in po potrebi grelni kabel
Zračna vlaga: 70% – 95% Terarij 3 × dnevno orosimo z mlačno vodo.
Podlaga: lubje, šota.
Osvetlitev: UVA in UVB nujno potrebena. Primerna je žarnica Exoterra Repti Glo 5.0
Dekoracija:, stabilne rogovile in ovijalke, umetne rastline…

OPIS VRSTE
Panterjev kameleon spada med večje kameleone. Samci lahko zrastejo tudi do dolžine preko 52 cm, v povprečju pa so veliki do 40 cm. Samice so precej manjše in manj intenzivno obarvane. Tekom evolucije so se na otoku razvile številne lokalne populacije, ki se med seboj razlikujejo predvsem po obarvanosti. Poznane so modre, zelene, rdeče, rjave in drugače obarvane populacije. Samice so bolj sivkaste in manj kontrastnih barv kot samci. Panterjev kameleon je zelo gibčen in za kameleona dokaj hiter. Vrsta je zelo prilagodljiva in se v večini primerov hitro in dobro navadi na človeško bližino. Samci so teritorialni in se ne prenašajo med seboj, zato v isti terarij nikoli ne naselimo dveh spolno zrelih samcev. Tudi sicer je bolje da je vsaka žival nameščena v svojem terariju. V naravnem okolju živijo v relativno gosto naseljenih populacijah – posamezen osebek si prisvoji le nekaj kvadratnih metrov površine. V takšnih razmerah so vizualne komunikacije med posameznimi osebki pogoste in posledično nimajo tako stresnega učinka na žival, kot je to značilno za nekatere druge vrste kameleonov.

ŽIVLJENJSKI PROSTOR
Panterjevi kameleoni poseljujejo gozdove priobalnih področij Madagaskarja in bližnjih otočkov. Za ta področja Madagaskarja je značilna topla in vlažna klima s povprečnimi temperaturami 22-28°C. Poleti lahko temperatura naraste tudi do 40°C. Relativna zračna vlažnost se giblje med 70 in 100%. Za njihovo naravno okolje je značilna dolga deževna doba, ki traja od novembra do marca, preostali del leta pa je sušno obdobje. Zračna vlaga je tudi v sušnem obdobju zaradi obilice rastlinstva še vedno visoka. Panterjevi kameleoni niso vezani na točno določeno življenjsko okolje, vrsta je dokaj prilagodljiva in poseljuje vsakršno z drevjem in grmičevjem poraslo pokrajino, poleg tega pa jih najdemo tudi na kmetijskih površinah, v bližini človeških bivališč itd. Edini omejujoči dejavnik za njihovo naselitev v naravnem okolju je količina hrane, primerna toplota in osvetlitev.

USTREZNO BIVALIŠČE
Panterjev kameleon potrebuje pokončen terarij z dobrim zračenjem. Takšni terariji so npr. stekleni terariji ali mrežasti terariji . Na dno terarija ali pod terarij namestimo talni grelec, ki bo skrbel za nočno gretje, hkrati pa bo pospeševal izhlapevanje vode, kar nam je v veliko pomoč pri vzdrževanju visoke zračne vlažnosti, ki jo potrebuje panterjev kameleon. Na dno terarija nasujemo podlago šoto ali lubje. V terariju naj bo veliko rastlin, namestimo tudi obilo vej in rogovil različnih debelin. Veje naj bodo čvrsto pritrjene in dovolj močne, da bodo zdržale težo kameleona. Panterjev kameleon potrebuje tudi dovolj intenzivno osvetlitev z zadostnim deležem UVA-B  žarkov. Prva poskrbi dovolj intenzivno svetlobo, druga pa zadosten delež UV sevanja, ki je potreben za normalno presnovo kalcija. Žarnice je potrebo po 8 mesecih delovanja nadomestiti z novimi, saj sčasoma izgubijo na moči in ne oddajajo več UV žarkov. Žarnico namestimo tako, da bo kameleon prišel čim bližje viru UV žarkov, razdalja naj ne bo večja od 45 cm. Terarij naj bo osvetljen 14 ur dnevno, ponoči pa naj bo tema. Prižiganje in ugašanje luči zagotovimo s časovnim stikalom. V terariju je potrebno ustvariti še vročo točko s temperaturo približno 35°-38°C. To zagotovimo z grelno žarnico ustrezne jakosti, ki je nameščena tako, da sije na eno izmed vodoravnih vej na kateri ustvarja vročo točko. Temperaturo na vroči točki (35°-38°C) obvezno preverimo z preverjenim termometrom. Grelna žarnica mora biti zaščitena oz. nameščena tako, da ni mogoč stik živali z vročo površino. Ponoči naj bo grelna žarnica ugasnjena. Terarij 2× do 3× dnevno orosimo z mlačno in mehko vodo. Zadnjo rosenje naj bo dovolj zgodaj, da se terarij do noči osuši. Z rosenjem kameleonu zagotovimo vodo za pitje in dvigujemo relativno zračno vlago. V terariju naj bosta nameščena vsaj en terometer in en higrometer, še bolje pa je če jih imamo več nameščenih na različnih višinah.

PREHRANA
Panterjev kameleon je pretežno žužkojed. V ujetništvu mu ponudimo čričke, kobilice, muhe, vešče in občasno ličinke mokarjev ali zofobov.  Odrasel kameleon poje od 30-50 čričkov na teden. Hrani redno dodajajte tudi VITAMINE, kot je kalcij. Kameleoni lovijo plen s svojim dolgim in lepljivim jezikom, ki ga uporabljajo tudi za vohanje in okušanje. Terarij s panterjevim kameleonom je potrebno dnevno orositi, da se kameleon napije kapljic vode na rastlinah in stenah terarija. Panterjev kameleon spada med bolj odporne vrste kameleonov, kljub temu pa ni primeren za začetnike. Ob primerni oskrbi se dobro počuti in v primeru, da imamo par se tudi razmnožuje. So  dokaj prilagodljivi.