preloader
 

KRALJEVI PITON

Python regius

1
  •  
Deli
Všečkaj
Kontaktirajte nas
  • 051 212 320

LASTNOSTI:

Kraljevi piton je kratka in čokata kača z zapletenim vzorcem iz temno rjavih lis na oker ali rumenkasti podlagi, z izrazitimi čutnimi jamicami ob ustih. Kraljevi piton je najmanjši med afriškimi pitoni.  Mladič meri od 25 do 40 cm, odrasla kača pa od 100 do 120 cm. Redki primerki pridejo na dolžino 150cm.
Tehtajo okoli 1.5 – 2kg. Samci so ponavadi manjši od samice, imajo pa nekoliko večjo glavo.
Živijo od zahoda do osrednje Afrike.
Kraljevi pitoni niso napadalni, so dokaj mirni. Pred plenilskimi sesalci in pticami se brani tako, da se zvije v kroglo, glavo pa skrije v sredino( zato tudi ime Ball  Python).

ŽIVLJENJSKA DOBA:

Življenjska  doba je od 20-30 let.

TERARIJ:

Za dva odrasla pitona je primeren terarij velikosti 100x50x50 cm. Terarij naj  bo razdeljen na dva prostora, in sicer na topel in hladni del. Temperatura na toplem delu naj bo nekje od 28-30°C, na hladnem pa 25-26°C. Kača naj ima vsaj eno skrivališče, bolje pa  je da ima dva skrivališča (na toplem in mrzlem delu).V terarij lahko damo kakšno umetno rastlino in korenino. Kača mora imeti tudi na razpolago vodo, da jo lahko pije in za večjo vlago.

PODLAGA:

Za podlago predlagam, da se uporablja lubje. Jaz osebno uporabljam lubje jelke, ki ne plesni  in deluje antibakterijsko. Šote ne uporabljam zato, ker plesni in se lahko namnožijo tudi pršice, ki pa so za kačo zelo moteče, saj kača zaradi tega lahko tudi pogine.

VLAGA:

Vsi viri navajajo da morajo imeti te kraljevi pitoni visoko vlago 70-80%. Vendar se jaz in ostali gojitelji teh kač ne strinjamo. Tako vlažnost imajo v naravi, kjer je tudi večja zračnost. V terariju pa ni dobre zračnosti, zato kača pri visoki vlažnosti velikokrat zboli na dihalih, posledica tega je lahko smrt. Zdravljenje pa je dolgotrajno. Jaz imam v terariju posodo z vodo, kjer kača lahko zleze sama noter, če rabi vlažnost, vendar je nisem še nikoli videl. Jaz imam v terariju 40 – 50% vlage, kače pa se mi normalno razmnožujejo in levijo, kar pomeni da se dobro počutijo.   Posoda z vodo pa mora biti vedno na voljo.

HRANA:

Mlademu pitonu ponudimo eno miško na 7 dni. Odraslim pitonom pa damo lahko odraslega mongolskega skakača ali srednje veliko podgano enkrat  na 10 – 14. Priporočljiva je zmrznjena hrana, tako plen ne more poškodovati kače.

RAZMNOŽEVANJE:

V ujetništvu je kraljeve pitone težje razmnoževati,  kot kakšno drugo vrsto kače. Samica izleže od 3-8 jajc.  Jajca damo v inkubator, kjer naj bo temperatura 29 – 32°C. Iz teh se po  približno 55 – 71 dnevih izležejo mladiči.
Samec mora imeti najmanj 75 cm in 650g (16 -18mesecev), samica pa 90 cm in1kg (27-31 mesecev).